Loading...

Υπηρεσίες

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

«Στο τάνγκο τα σώματα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κύκλωμα εντάσεων. Το μπράτσο πρέπει να είναι σταθερό αλλά χωρίς να σπρώχνει. Τα πόδια σε επαφή αλλά χωρίς να πιέζονται ή να εμποδίζουν την κίνηση. Να έχετε υπόψη σας πως σε αυτό το χορό η ισορροπία δε βρίσκεται στον καθέναν αλλά στο κέντρο, ανάμεσά σας κι αν δεν καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας. Πρέπει να μάθετε να επικοινωνείτε, για να μπορέσετε να το απολαύσετε μαζί»

Χόρχε Μπουκάι, Να βλέπεις στον έρωτα

Ένα ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα που αναλαμβάνουν μια σοβαρή διαρκή δέσμευση ο ένας απέναντι στον άλλο και μοιράζονται μεταξύ τους σημαντικές δραστηριότητες της ζωής: δουλειά, φιλία, παιδιά, δημιουργία οικογένειας, παιχνίδι, αγάπη, μόρφωση. Τα ζευγάρια έρχονται στους θεραπευτές με ένα ιστορικό, το παρελθόν των προηγούμενων σχέσεών τους και τις παραδοχές τους για την αγάπη, το γάμο, την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών και τη σεξουαλικότητα. Ελάχιστα πράγματα είναι «δεδομένα» στα ζευγάρια. Μπορεί να είναι συγκάτοικοι, στενοί φίλοι που ασχολούνται με δημιουργικά εγχειρήματα ή ένας άντρας και μια γυναίκα που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζωή από κοινού.

Η δουλειά με τα ζευγάρια γίνεται μέσα στο πλαίσιο του μοναδικού τους ιστορικού, της σχετικής τους ωριμότητας και του βαθμού επίγνωσης που διαθέτουν. Μερικά ζευγάρια παίζουν ακόμη τις «κουμπάρες» και τα μέλη τους δεν είναι παντρεμένα σε ψυχολογικό επίπεδο (δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμη ο καθένας από την πατρική του οικογένεια και δε μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους) ενώ άλλα ζευγάρια έχουν μια μακροχρόνια σχέση στην οποία έχουν επενδύσει πολλά και χρειάζονται βοήθεια, γιατί η σχέση αυτή αλλάζει.

ΜΟΝΤΕΛΑ-ΣΧΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα στη δουλειά μας με ζευγάρια. Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Χρειάζεται να γίνει προσεκτική επιλογή του τρόπου δουλειάς κάθε φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια συνηθισμένα και μερικά πιο πρωτότυπα:

Ατομική θεραπεία

  • Ένα άτομο κάνει ατομική θεραπεία αλλά εστιάζει στο πρόβλημα μέσα στο ζευγάρι
  • Και τα δύο μέλη του ζευγαριού ακολουθούν ατομική θεραπεία με δύο διαφορετικούς θεραπευτές

Θεραπεία ζεύγους

  • Και τα δύο μέλη του ζευγαριού συναντώνται ταυτόχρονα είτε με έναν είτε με ένα ζευγάρι θεραπευτών (παντρεμένο ή όχι)

Ομαδική θεραπεία

  • Εξατομικευμένη δουλειά σε μια συνηθισμένη ομάδα με θέμα τα ζευγάρια
  • Δουλειά ως ζευγάρι σε ομαδική θεραπεία
  • Δουλειά ως ζευγάρι σε μια ομάδα για ζευγάρια
  • Μονογενής ομάδα (ομάδα γυναικών, ομάδα αντρών, ομάδα ομοφυλόφιλων)

Στην ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ δουλεύουμε τόσο ατομικά (ατομική ψυχοθεραπεία) με το ένα μέλος του ζευγαριού (άντρας ή γυναίκα) όσο και μαζί (θεραπεία ζεύγους)

ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η θεραπεία ζεύγους βοηθά τα μέλη του να αποκτήσουν επίγνωση των προσωπικών τους θεμάτων και των τρόπων με τους οποίους εμπλέκονται στα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις τους. Το άτομο αποκτώντας επίγνωση και «ολότητα» , μπορεί να υπάρξει σε μια υγιέστερη και με περισσότερη κατανόηση, ρομαντική σχέση (σχέση γάμου, συντροφική-ερωτική). Τα μέλη ενός ζευγαριού έχουν να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους θέματα, να ζήσουν τη δική τους ζωή και να συναντηθούν μεταξύ τους σε μια ρομαντική σχέση ως δύο ολότητες που βρίσκονται μαζί. Στη θεραπεία ζεύγους τα ζευγάρια καλούνται να αποπειραθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο χωρίς να προβάλλουν αμυντικότητα. Αυτό προκύπτει από την κατανόηση του καθένα από μας ότι είμαστε ξεχωριστές οντότητες, με την προσωπική μας ιστορία και τις προσωπικές μας επιλογές. Στόχος είναι να ξεκλειδωθούν οι υποσυνείδητες πεποιθήσεις και τα μοτίβα στη συσχέτιση με τους άλλους. Τα ζευγάρια θα μάθουν να επικοινωνούν με πιο υγιή τρόπο, να επιλύουν συγκρούσεις, να καλύπτουν τις προσωπικές τους ανάγκες, να ξαναχτίζουν την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Στη δουλειά με ζευγάρια χρησιμοποιούμε παιχνίδια, πειράματα ή ασκήσεις, όπου χρειάζεται, καθώς βοηθούν να γίνουν σαφέστερα αντιληπτές η διάσταση και η άποψη κάθε μέλους του ζευγαριού και να προαχθεί η επίγνωση και η επικοινωνία μεταξύ τους. Θεωρούμε ουσιαστικά ότι οι δύο σύντροφοι, μέσα στη βαθύτερη σοφία τους, πρέπει να γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για τους ίδιους. Ο θεραπευτής δε μεροληπτεί υπέρ του ενός ή του άλλου και φυσικά δεν κατευθύνει το ζευγάρι ούτε στο να σώσει τη σχέση του ούτε στο να χωρίσει. Χρειάζεται να καταφέρνει να διατηρεί τα δικά του όρια και να μη συγχωνεύεται στο σύστημα