Loading...

Βιογραφικά

Μαρία Γλουστιάνου

Μαρία Γλουστιάνου

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

  • Διεύθυνση:

    Υψηλάντου και Μεταξά ΤΚ 35006 Άγιος Κων/νος Φθιώτιδα
  • Τηλέφωνο:

    +30.693.646.5487

Μαρία Γλουστιάνου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Λειβανάτες Φθιώτιδος. Στα 18 μου πέρασα στην Ψυχολογία Παντείου, έχοντας πάντα ως βασικό μου ενδιαφέρον να ασχοληθώ με τον άνθρωπο και όσα τον απασχολούν. Μου άρεσε πάντοτε να παρατηρώ τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να προσπαθώ να κατανοήσω τι συμβαίνει και ένας άνθρωπος λειτουργεί έτσι και όχι αλλιώς.

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονικά Υπεύθυνη στην Ενσυναίσθηση

Msc Εργασιακής Ψυχολογίας
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Μέλος της HAGT, ΣΕΨ, ΕΛΕΣΥΠ

Τι είναι αυτό που ο καθένας μας «κουβαλάει» από την κούνια του και τι αποκτιέται στην πορεία της ζωής μας. Πώς διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες και τα υπαρξιακά μας ζητήματα. Οι σπουδές μου στην Ψυχολογία ήταν για μένα ένας αυτονόητος δρόμος στις προσωπικές μου ανησυχίες.

Συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εργασιακή Ψυχολογία (Msc Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), όπου αποφοίτησα το 2009. Είμαι επίσης πιστοποιημένη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με άδεια χορήγησης ψυχομετρικών τεστ από την ISON PSYCHOMETRICA (2010) και την COMPUTER ACADEMY (2018). Παράλληλα ασχολήθηκα και με τη Δημοσιογραφία, σπουδάζοντας στον ΑΝΤ1 (2004) και έκανα πρακτική σε όλα τα είδη ενημέρωσης, γεγονός που μου έδωσε πλούσιες εμπειρίες.

Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας και έπειτα από διάφορες συγκυρίες ακολούθησα το δρόμο των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς, περισσότερο θα έλεγα από «τύχη» παρά από επιλογή. Ο χώρος της αγοράς όμως έχει νόμους και κανόνες αρκετά σκληρούς και προσανατολισμένους κυρίως στο κέρδος. Ασχολήθηκα με την καταναλωτική συμπεριφορά για περίπου 7 συνεχόμενα έτη. Οι εμπειρίες που αποκόμισα από την πολύχρονη αυτή θητεία μου ήταν πλούσιες και ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην ευρύτερη κοινωνική μου ζωή. Πάντοτε όμως κάτι μου έλειπε, κάτι δε με ικανοποιούσε σε αυτό το χώρο. Παρότι επέκτεινα το γνωσιακό μου πεδίο κάνοντας μεταπτυχιακό πάνω στην εργασιακή και οργανωτική ψυχολογία, βαθιά μέσα μου υπήρχε μια ανάγκη που περίμενε να εκπληρωθεί… αυτή της προσφοράς και της επαφής, της αληθινής επαφής μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2009 αποφασίζω να σταματήσω την καριέρα μου στο χώρο της έρευνας αγοράς και να αναζητήσω το δικό μου επαγγελματικό και προσωπικό νόημα ζωής. Έπειτα από διάφορους πειραματισμούς σε εκπαιδεύσεις και επαγγελματικά πλαίσια, ήρθε στη ζωή μου η γνωριμία μου με την ψυχοθεραπευτική μέθοδο Gestalt. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα ότι «βρίσκομαι στο σπίτι μου», ότι η επιστήμη που σπούδασα έχει αξία και αληθινή εφαρμογή.

Οι σπουδές μου διήρκησαν 4 χρόνια, το ελάχιστο δηλαδή όριο που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή αλλά και Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας, για να αποκτήσει κανείς τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή. Βέβαια στην ελληνική πραγματικότητα η ειδικότητα του ψυχοθεραπευτή δεν είναι αναγνωρισμένη νομικά από το κράτος, κάτι που κάνει το τίτλο «ψυχοθεραπευτής» εύκολα χρησιμοποιήσιμο από τον οποιονδήποτε κάνει απλά ένα διήμερο σεμινάριο ή μια εκπαίδευση ενός έτους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια και πλήρη κατάρτιση του επαγγελματία ψυχοθεραπευτή στον οποίο απευθύνεστε.

Οι σπουδές στην ψυχοθεραπεία Gestalt περιλαμβάνουν θεωρητική εκπαίδευση, βιωματικά σεμινάρια, ατομική και ομαδική θεραπεία, ομαδική και ατομική εποπτεία από καταρτισμένο επόπτη, παράδοση περιπτώσεων μελέτης (cases studies), παρουσιάσεις σε Workshops, παράδοση διπλωματικής εργασίας. Ένας αναγνωρισμένος θεραπευτής Gestalt εποπτεύεται από τους οργανισμούς στους οποίους ανήκει και η εκπαίδευσή του είναι δια βίου. Αυτή άλλωστε είναι και η διαδικασία της ίδιας της επιστημονικής εκπαίδευσης, δεν τελειώνει ποτέ.

Ταυτόχρονα από το 2011 ήμουν εξωτερική συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) στο Πρόγραμμα «Σχολές γονέων». Εργαζόμουν ως Υπεύθυνη της λειτουργίας του έργου στο Δυτικό Τομέα Αττικής και παράλληλα ως εκπαιδεύτρια των ΚΔΒΜ (Κέντρα Διά Βίου Μάθησης) στο Δήμο Λοκρών. Η εμπειρία μου εκεί με εφοδίασε με πολύτιμες γνώσεις τόσο σε θέματα δικτύωσης με κοινωνικούς φορείς και δομές όσο και με την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων σε περιόδους κρίσης. Έχω επίσης συμμετάσχει σε διάφορα ψυχοπαιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά προγράμματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε εθελοντική βάση.

Από το Μάρτιο του 2014 λειτουργώ το ιδιωτικό μου γραφείο στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδος, κάνοντας έτσι μια μεγάλη επιστροφή στα μέρη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Για μένα η επιστροφή αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη ζωή μου, καθώς η δυνατότητά μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συντοπίτες μου έγινε στόχος ζωής. Παρατηρώντας τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας , πίστεψα σε μια κοινή προσπάθεια, ο καθένας μας από τη δική του πλευρά και με τις δικές του δυνάμεις, για μια κοινωνία με περισσότερη υγεία, λειτουργικότητα, ευαισθησία, αγάπη, προσφορά και συνεργασία, αξίες που κατά τη γνώμη μου συνιστούν πολιτισμένες και αυτόνομες κοινωνίες με όραμα και προοπτική.

Το 2018 γεννιέται η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ένας χώρος όπου διάφοροι επαγγελματίες και κυρίως φίλοι και συνοδοιπόροι από το χώρο της ψυχικής υγείας συνεργαζόμαστε, προκειμένου να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Οι υπηρεσίες μας είναι ψυχοθεραπευτικές, συμβουλευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές (διαχείριση άγχους, κατάθλιψης, απωλειών, διαζυγίων, προβλήματα στις σχέσεις με τα παιδιά, το/τη σύντροφο, θέματα υπαρξιακά, αυτογνωσιακά, απομόνωσης, μοναξιάς, εργασιακές αλλαγές και κρίσεις, όπως ανεργία, απόλυση, αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, συμβουλευτική γονέων, ομάδες εφήβων, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός κ.α)

Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους και τη δουλειά μου με αυτούς. Πιστεύω στο καλό και υγιές κομμάτι με το οποίο ερχόμαστε όλοι σε αυτή τη ζωή, αυτή την ενόρμηση και λαχτάρα για να δημιουργήσω τον εαυτό μου, να γνωρίσω το περιβάλλον μου και να σχετιστώ με αυτό. Αυτή άλλωστε είναι και η κύρια φιλοσοφία της ψυχοθεραπείας Gestalt, αυτή η ανακάλυψη του αυθεντικού μας εαυτού χωρίς επιτηδεύματα και φτιασιδώματα.

Ευχαριστώ όλους όσους με εμπιστεύτηκαν τα 5 αυτά χρόνια λειτουργίας του γραφείου! Περάσαμε μαζί δυσκολίες, λύπες αλλά και μοναδικές στιγμές επαφής και ανακούφισης. Αυτό το «μαζί» κάνει την επαγγελματική μου καθημερινότητα τόσο μοναδική εμπειρία και με γεμίζει με υπερηφάνεια και λαχτάρα για τη συνέχεια… σας ευχαριστώ που είστε κομμάτι της ζωής μου…